A magaságyás készítésének számtalan előnye van.

Talán a leglényegesebb az, hogy a földtől 50-60 cm-re kiemelt magaságyás gondozása sokkal kényelmesebb, mert kevesebbet kell hajolgatni, ráadásul a megfelelő rétegrend betartása mellett jobb termésre is lehet számítani.

Emellett az is nagyon fontos, hogy a magaságyás házilag is elkészíthető.

De vajon miből érdemes készíteni?

A térkőből épített magaságyás előnyei

A kerti magaságyást olyan anyagból érdemes készíteni, ami a benne lévő föld nyomását jól meg tudja tartani, és nem kell vegyszerekkel kezelni ahhoz, hogy bírja a nedvességet és a fagyot.

A három legnépszerűbb:

  • műanyag magaságyás
  • térkő magaságyás
  • gabion magaságyás

Léteznek emellett még előregyártott magaságyások is, illetve fát vagy más anyagokat tartalmazó megoldás is.

A térkőből épített kerti magaságyás készíthető akár közvetlen az épület mellett, vagy belső udvaron is úgy, hogy a térkő stílusa nem üt el a környezet színvilágától, hangulatától. A fa anyagokkal és műanyagokkal épített kerti magaságyás esetén az a probléma, hogy a tartósításra használt vegyszerek bemosódhatnak a talajba, a térkő esetében viszont nincs szükség vegyszerekre.

A magaságyás esetében a talaj minőségét magunk szabályozhatjuk. Általában lassan bomló kerti hulladék kerül a magaságyás aljára, ez a bomlás során hőt termel, így a növények gyorsabban fejlődnek, és hamarabb hoznak termést.

Társasházak udvarán a magaságyás különösen emeli az összkép barátságosságát, rendezettségét. A növények ültetésénél és gondozásánál találkozhatnak az idősebb és a fiatalabb generációk, kiváló közösségépítő program lehet.

Ha megfelelő növényekkel ültetjük be, akkor egész kis helyen egész komoly mennyiségű termés lehet az eredmény (pl.: egy 45 cm vastagságú termőtalajban már jól megél a cukkini, a káposzta, és a répa).

Magaságyás elemek

Az alábbiakban a magaságyás készítés házilag történő kivitelezését fogjuk bemutatni.

Ehhez azonban fontos tudni, hogy milyen magaságyás elemek fognak kelleni a folyamathoz.

Az elemek listája a következő:

  • Termőtalaj
  • Homokos kavics — tömörítéshez
  • Térkő (vagy más anyag) — a magasított ágyás falának
  • Magaságyás fólia
  • Szerves anyagok
  • Növények, fűszerek

Amennyiben minden magasított ágyás elemet beszereztünk, kezdődhet a magaságyás építés!

Magaságyás készítése házilag — a térkő falak megépítésétől a növények telepítéséig

1. lépés: A magasított ágyás helyének kijelölése

A térkőből készülő magaságyás szinte bárhova helyezhető, míg a többi anyagnál vigyáznunk kell arra, hogy hova helyezzük, ugyanis elüthet a ház stílusától.

2. lépés: Talaj

Miután kijelöltük az ágyás helyét, vizsgáljuk meg, hogy elég tömör-e a talaj alatta.

Ha nem, akkor az ágyás köré tervezett fal nyomvonalában emeljük ki a földet kb. 40 cm mélyen, és töltsük be homokos kaviccsal, amit aztán jól megtömörítünk. Ezután kezdhetjük az első sor térkő lerakását.

3. lépés: A magaságyás építése

A magaságyás házilag történő építésekor a térköveket úgy forgassuk, hogy a lehető legnagyobb falvastagságot adják, pl. egy 20 x 10 x 6 cm-es méretű térkő esetén 20 cm-es vastagságú falat tudunk építeni.

Maximum 45 cm-es magasságig gondolkodhatunk kötőanyag mentes építkezésben, amennyiben a térkő sorokat kötésre rakjuk. Ha magasabbra emeljük az ágyást, akkor már az első sort rakjuk betonágyba, és minden rá következő sort ragasztással rakjunk.

4. lépés: Magaságyás fólia

A kötésidő lejárta után a kész térkő falat belülről borítsuk erős magaságyás fóliával, nehogy a víz oldalt kiszivárogjon öntözéskor vagy nagyobb esőzés után.

Az ágyás aljára lehetőleg vízáteresztő magaságyás fólia kerüljön.

5. lépés: Magaságyás feltöltése — és a magaságyás rétegei (rétegrend)

A magaságyás rétegeit ezután úgy töltjük be egymás után, hogy alulra a leglassabban korhadó fásanyagok kerülnek, majd felfelé haladva egyre gyorsabban bomló szerves anyagok jönnek.

Legalulra legtöbbször a lemetszett faágak kerülnek kb. 5 cm-es darabokra vágva.

Ezután, mint gyorsabban bomló réteg következhet pl. a bab-, vagy borsóhéj, vagy vékonyabb szárú növények darabjai.

Ezeket az alsó rétegeket még nyugodtan meg lehet tömöríteni, akár vizes állapotban is, hogy jobban tömörödjenek.

Ezt követi egy réteg levágott fű, és falevél, majd egy réteg jó minőségű trágya és komposzt.

Az utolsó magaságyás réteg maga a termőföld, ennek jó minőségűnek kell lennie és nem szabad tömöríteni, főleg akkor, ha kisebb fűszernövények ültetésében gondolkodunk.

6. lépés: A magasított ágyás növényei

A telepítésnél figyeljünk a növények fény és hely igényére. Lehetőleg kis helyigényű, gyorsan érő növényekben gondolkodjunk.

Az ágyás északi végébe tegyük a magasabb szárú növényeket, és dél felé haladva egyre kisebbeket. Végül igény szerint öntöző rendszert is kiépíthetünk.

7. lépés: Karbantartás, gondozás

A termőtalaj 1-2 év után tömörödni, roskadni fog, ilyenkor sajnos nagyobb karbantartásra lesz szükség.

Ősszel, az utolsó betakarítás után szedjük le a régi termőréteget, trágyázzuk be alaposan az ágyást, és laza, morzsás állapotban töltsük rá vissza a talajt.

Magaságyás ötletek

A legjobb magaságyás ötletekről mindig süt a kreativitás!

Ám nem ez a legfontosabb szempont, hiszen az anyaghasználat, illetve a kivitelezés is jelentős mértékben növeli vagy csökkenti a magasított ágyásunk termékenységét és élettartamát.

Éppen ezért olyan magasított ágyás ötleteket mutatunk, amelyek garantáltan időtállóak!

Az ilyen jellegű ötletek korábban csak a zöldséges kertekben fordult elő, a megjelenésénél pedig fontosabb volt a praktikussága — kevesen gondoltak rá dekor elemként kerttervezéskor.

Ma a kerttervezés során sokféle szerepet kaphat, sokféle kivitelben megjelenhet, alkalmas lehet például:

  • térelválasztó elemnek
  • részben lefedve kerti ülőkének
  • vagy különböző alakzatokba rendezve meg is határozhatja a kert arculatát.

A tervezett funkciónak megfelelően készülhet fából, vesszőfonatból, terméskőből, vagy térkőből.

Az eredeti elképzeléstől elszakadva ma már zöldségágyás mellett fűszereskert, virágágyás, mediterrán kert, vagy sztyeppeágyás is kialakítható belőle.

A tendencia az, hogy egyre kevésbé különülnek el a haszonkertek és a díszkertek, és ennek megfelelően változik a magaságyások kinézete, funkciója és kialakítása is. A zöldséges kertek fa ládáinál még az volt az egyetlen cél, hogy a zöldségágyás gondozását ússzuk meg minél kevesebb hajolással, a külalak mellékes volt.

A ma létező sokféle magaságyás egyetlen közös nevezője még mindig az, hogy a termőföld és a növények magasabbra kerüljenek a környezetüknél. Azonban a magaságyás alapötlete kereszteződött más kerti egységekkel, például a terméskőből vagy térkőből emelt térelválasztó falakkal, amelyek termőfölddel és növényekkel kombinálva kiemelt virágágyásokká váltak.

A korábban megszokottnál magasabbra emelt ágyásokkal jött az az elképzelés, hogy különös hangsúlyt adhatunk a kert egyes részeinek a magasra ültetett évelőkkel és dekoratív nyári virágokkal, illetve a csüngő virágzatú növényekkel. A sokféle funkciónak megfelelően sokféle kialakítással találkozhatunk.

Virágágyás

A virágágyás kiemelése magaságyásként fókuszba helyezheti a kisvirágú növényeket, amelyek egyébként nem érvényesülnének a magasabbak között. Ezáltal marad elég hely ahhoz, hogy a növények közé ülőhelyet is kialakítsunk magunknak deszkákból, vagy kőből. A kisvirágú és a csüngő virágzatú növények nem fognak beborítani minket szeles időben sem, zavartalanul relaxálhatunk közöttük és gyönyörködhetünk bennük. A stabilitás és a tartósság miatt ezeket térkőből, vagy terméskőből érdemes megépíteni.

Mediterrán-ágyás

A mediterrán-ágyásba a megszokott leanderen és babéron kívül kerülhet minden más meleg és szárazságtűrő növény is, mint a rozmaring, a kakukkfű, az ökörfarkkóró és a ligeti zsálya. Ezeknek a növényeknek kimondottan érdemes térkőből építeni a magaságyást, ugyanis a térkő elraktározza a nap melegét, és hosszabb ideig biztosítja a mediterrán növények számára természetes meleg, száraz klímát. A hangulathoz illően mediterrán jellegű térköveket használjunk a kialakításhoz, és több ágyás esetén az ágyások közötti járófelületeket is burkoljuk ugyanilyen térkövekkel.

Sztyeppeágyás

Gondolkodhatunk sztyeppeágyásban is, ebbe árvalányhajat, ligeti zsályát és kúpvirágot ültetve igazi afrikai hangulatot kapunk, ráadásul forróságot és szárazságot is tűrő növényekkel. Ez a magaságyás készülhet Corten-acél keretből, ugyanis ez elég nagy mértékben ellenáll az időjárás korrodáló hatásának, és a növényeknek sem lesz bajuk attól, hogy az acél nyáron felforrósodik a napsütéstől.

Sziklakertágyás

A sziklakertágyás jellemző növényei a lángvirág, és a ternye. Ezeket ma már nemcsak sziklákból, hanem nagyobb méretű rusztikus térkövekből is szokták építeni. A kőfal réseibe kövirózsa és más alacsony növésű párnás növények kerülhetnek.

Fűszernövényágyás

A fűszernövényágyás és a hagyományos zöldségágyás még mindig vesszőfonatból vagy fából készül leggyakrabban. Ezek nagyon gyorsan és olcsón megvalósítható elképzelések, és az ötletesebbek kis fémakasztókat is szögelhetnek az oldalfalukra, amelyekre kerti szerszámokat és virágkaspókat akaszthatnak. Az egyetlen gond az, hogy a fa elemek hamar el fognak korhadni, a szerkezet messze nem lesz olyan tartós, mint a terméskőből vagy a térkőből épített magaságyások. Végül pedig nézzük meg ezeket, képekkel:

Magaságyás ötletek — képekkel

A magaságyás építéshez használható térkövek méreteiről, színeiről és áráról itt tájékozódhat: Térkő árak.

Kapcsolódó termékek

AKCIÓS ÁR: bruttó 5490

  Ft/m2

AKCIÓS ÁR: bruttó 5390 Ft/m2

AKCIÓS ÁR: bruttó 5690 Ft/m2

AKCIÓS ÁR: bruttó 5490 Ft/m2